At være bæredygtig er dog mere holistisk og dækker over både Social-, Økonomisk & Miljømæssig Bæredygtighed – altså det, der kendes som den tredobbelte bundlinje. Hvorfor mange sætter ligehedstegn imellem bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed er, fordi begreber som klimaudfordringer, grøn omstilling, genanavendelse, CO2 emissioner, osv. flittigt bruges i bæredygtighedsdebatten. Fælles for disse begreber er at de alle primært omhandler den miljømæssige bundlinje. I denne artikel dykker vi dybere ned i, hvad det vil sige at arbejde med Miljømæssig Bæredygtighed, eller E’et i ESG rapporten.
Miljømæssig Bæredygtighed
Med øjenene rettede på kortsigtede gevinster har mennesker i et stigende tempo henholdsvis ødelagt eller nedbrudt naturlige systemer. Det er vanskeligt at estimere virkningen af menneskeskabte aktiviteter på økologi - specielt hvad angår økonomi og endda overlevelsesraten for forskellige livsformer på Jorden. Miljømæssig Bæredygtighed er således en af nutidens største udfordringer samtidigt med, at det er et af de vigtigste mål.
Klimaændringer, giftig forurening af jorden, ødelæggelse af økosystemer, luftforurening og vandforurening er alle former for miljøforringelse, som vi skal lære mere om og handle for at reducere. Miljømæssig Bæredygtighed kræver, at vi stopper den globale opvarmning, og vi skal bevæge os ud over klimaændringerne og tage fat på de andre kritiske udfordringer, som planeten også står over for.
Virksomheder bruger enorme mængder af vores planets ressourcer, hvilket gengæld har enorme konsekvenser. Det er afgørende, at Bæredygtighed er kernen i virksomheders indkøb, produktion og distribution for at sikre at den verden, vi lever i, fortsat er beboelig for alle og ikke kun for nogle få. Som Brundtlands rapporten siger; ”En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare”. Det vil sige uden at beskadige de økosystemer, der genererer dem. På den måde vil man undgå at tære på naturen, klimaet og miljøet, som til sidst ender i udtømte naturressourcer, klimaforandringer, forurening, tab af natur og biodiversitet.
Alle virksomheder har negative indvirkninger på miljøet, derfor vil en ”grøn omstilling af Danmark” ikke blive let at realisere. Processen vil medføre en omvæltning af vores aktuelle samfundsstrukturer, og der vil være ting, som vi må ændre eller være parate til at give afkald på. Det er et faktum, vi skal gøre til en styrke og ikke en svaghed.
Vi vil diskutere, hvad det faktisk betyder for en virksomhed at være miljøvenlig.
Hvad gør en virksomhed miljømæssig bæredygtig?
For at være bæredygtig skal en virksomheds drift kunne "vedligeholdes med en vis hastighed eller et vis niveau". Virksomheden skal operere med en ægte intention om at efterlade verden, samfund, mennesker og interessenter, som den møder i sit virke, bedre stillet. Konventionelt har virksomheder værdsat profit og bundlinjen over alt andet. Bæredygtige virksomheder placerer deres indflydelse på samfund og miljø som kritiske mål for deres succes. De beskæftiger en tredobbelt bundlinje, hvor people, planet og profit alle bliver taget i betragtning
For at en virksomhed er miljømæssig bæredygtig, skal den ind og se på den positive og negative påvirkning, virksomheden har på miljø og klima. Dette inkluderer reduktion af dens CO2-fodaftryk, brug af naturressourcer, giftige materialer og genbrug, men også aktiv fjernelse af affald, genplantning af skov og genopretning af udført naturskade. Det er med EU-taksonomien fastsat at virksomheder af en vis størrelse skal give et væsentligt bidrag til et af seks miljømål (disse udfoldes nedenfor). Det er også disse parametre, der kastes lys over i virksomheders ESG rapporter igennem E’et (Miljø). Hvad gør en organisation for at være en forvalter af miljøet? Miljøparaplyen dækker over de 6 miljømål:
1 Miljømål:Modvirkning af klimaændringer
CO2 udledning - hjælpe Paris aftalen
Lav klimaregnskab: Scope 1, 2 og 3
Hvad en virksomhed gør for at reducere CO2-udledningen
2 Miljømål: Tilpasning til klimaændring
Lave kystsikring, tilpas din virksomhed til de ændringer der er.
Se på din værdikæde, hvor er din fabrik, kontor, hvad gør dine leverandører? Hvordan transporteres dine ’varer’?
Hvordan en virksomhed bekæmper klimaændringer
3 Miljømål: Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand og havressourcer
Beskyt vandressourcer, har du proces vand i din drift?
Plastik i verdenshavene - må ikke udlede plast.
Se på din værdikæde, kunder, leverandører osv.
4 Miljømål: Omstilling til en Cirkulær Økonomi
Gå væk fra den lineære forretningsmodel - væk fra brug og smid væk-kulturen
Beskyt vores ressourcer, genbrug, genanvendelse
Udnyt materiale bedst muligt
Hvordan virksomheden bruger ressourcer ansvarligt og dens forsyningskæde
5 Miljømål: Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
Nedbring forurening til luften og undgå at skade andre miljømål
LCA- Hvad er aftrykket af vores produkter
Hvad gør virksomheden for at reducere sine emissioner?
6 Miljømål: Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer
Genopret de naturressourcer der er, hvad gør virksomheden, der forstyrrer økosystemer?
Hvordan undgår vi at nedbryde økosystemer?
Hvordan sourcer vi vores råmaterialer?
Hvordan virksomheden bevarer biodiversiteten, forbedrer luft- og vandkvaliteten, bekæmper skovrydning eller ansvarligt håndterer virksomhedens affald
Hvordan ved vi, om en virksomhed er miljømæssig bæredygtig?
Hvis du Googler "miljømæssige virksomheder", får du en lang liste af såkaldte "grønne" virksomheder. Men hvad adskiller virksomheder, der er "grønne" fra dem, der rent faktisk er miljømæssige virksomheder?
Når en virksomhed hævder, at deres drift er ”bæredygtig”, skal dukigge efter følgende :
Gennemsigtighed og etisk indkøb af materialer
Miljøbevidst fremstillingspraksis
Affaldsbevidst emballage (genanvendelig, så lidt materiale som muligt)
Forsendelsesmuligheder, der ophæver CO2-fodaftrykket
Ansvar for produktet efter endt brug
Bevis for "miljøvenlige" påstande, såsom certificeringer, revisioner eller andre former for ansvarlighed (som Certified B Corporations)
Certificeringer
En måde at finde de ’virkelige’ miljøvenlige virksomheder på er gennem deres certificeringer. Det er altid vigtigt at have en forståelse af, hvad certificeringer betyder, så du ved, hvor pålideligt de repræsenterer dine værdier.
B Corp Certification B Corporation-certificeringen betragtes som guldstandarden for bedre-for-verden-forretningspraksis.
Hvis du ser ”B'et" på en virksomheds hjemmeside eller produkt, betyder det, at virksomheden opnåede en imponerende minimumscore på ”B Impact Assessment”, en vurdering, der er opdelt i fem påvirkningsområder: Governance, Workers, Community, Environment og Customers.
Vurderingens miljøområde er meget stringent og grundigt, og B Corp-certificerede virksomheder leverer ofte en konsekvensrapport, der beskriver deres bæredygtighedsplan og implementering.
To andre store certificeringer/foreninger, som vi er særligt glade for at se:
1% For The planet Alle 1% for The Planet-medlemmerne giver 1% af deres samlede omsætning til højt anerkendte miljøvenlige nonprofitorganisationer. Nogle tager disse partnerskaber videre og forener både partnernes økonomiske og menneskelige kapital for at skabe en imponerende og udbredt miljøpåvirkning.
ISO 14001:2015 ISO 14001 er den mest anerkendte standard inden for miljøledelse og den mest udbredte i verden med over 420.000 antal ISO14001-certificeringer, der udstedes hvert år.
Standarden er udgivet af International Organization for Standardization (ISO), et internationalt organ, der skaber og distribuerer standarder, der er accepteret i hele verden. Det giver en solid ramme for implementering af et miljøledelsessystem i stedet for at etablere miljøpræstationskrav. Det er en fordel at følge rammerne for denne standard, når du implementerer EMS, selvom du ikke ønsker at certificere.
ISO14001-certificeringen tilskynder til brugen af Plan Do Check Act (PDCA)-metoden: en iterativ cyklus, der har til opgave at opnå løbende forbedringer i en organisations miljøpræstation.
PDCA - Plan, Do, Check, Act - Kontinuerlig cyklus
Plan:
Din organisation vil søge at genkende og planlægge en miljøindsats.
Handlingen vil blive styret af antallet af vurderinger, du har foretaget af din miljøpåvirkning, og eventuelle muligheder, som du måtte have identificeret for forbedringer.
Do:
Når du er blevet enig om din plan, udfører du den planlagte handling.
Det kan være en fordel at starte i lille skala og i et kontrolleret miljø for at tage højde for eventuelle uforudsete barrierer.
Check:
Du vil derefter gennemgå og analysere udførelsen af den eller de planlagte handlinger og identificere, hvad du har lært af processen.
Act:
Endelig bør du handle ud fra det, du har lært i de foregående trin.
Hvis din oprindelige plan ikke var effektiv, kan du gå gennem PDCA-cyklussen igen og justere din plan og handlinger igen.
Hvis din plan var vellykket, bør du begynde at se efter at inkorporere det, du har lært fra testen, i større organisatoriske ændringer.
Plan, Do, Check, Act (PDCA)-metoden er en fire-trins proces, der er gearet til at gennemføre den ønskede forandring, hvor hovedfokus er på løbende forbedringer. Du vil bruge det, du har lært, til at planlægge nye forbedringer og begynde cyklussen igen. Det er en cirkel uden ende og bør gentages systematisk for at sikre kontinuerlig forbedring af din miljøpræstation.
Hvordan kan en virksomhed blive mere miljømæssig bæredygtig?
At vedtage miljøvenlig praksis er også en fantastisk måde for disse virksomheder at spare penge på. Ved at reducere energiforbruget og øge energieffektiviteten spares der på forsyningsomkostninger. Genbrug eller genanvendelse af gamle produkter i tilblivelsen af nye sparer materialer. Desuden foretrækker de fleste medarbejdere at arbejde i miljøvenlige virksomheder. Fokus på Miljømæssig Bæredygtighed kan skabe støre medarbejder commitment og derved styrke virksomheden.
Mål indvirkningen
Mål hvor jeres aftryk ligger. En virksomheds CO2-aftryk viser det fulde billede: hvordan anskaffes materialer, hvad der sker efter brug og under produktion – måling af hvert aspekt er også med til at belyse, hvor virksomheden skal sætte ind først for at forbedre sit klimaregnskab.
Kortlæg forsyningskæden
Rækkefølgen af aktiviteter, der gør det muligt for en virksomhed at levere sine produkter eller tjenester til slutbrugeren, er forsyningskæden. At vide – og vise – hvordan hvert materiale/komponenterhverves, transformeres, implementeres og passer ind i slutproduktet.
Omfordel B2B-udgifter og annoncering
Det er lige så vigtigt at forstå, hvad en virksomhed gør (og hvem de bruger deres penge på/med) for at få deres produkter på hylderne.
Virkelig miljøvenlige, bæredygtige virksomheder vælger at arbejde sammen med andre tilsvarende virksomheder, og det gælder alt fra softwaredesign, SOME og rekruttering. Samarbejdet skal være i tråd med positiv social og miljømæssig påvirkning.
Betal arbejderne en løn til at leve af
En virksomheds arbejdsstyrke er lige så vigtig som de materialer, de bruger til deres produkter. Hvordan kan vi forvente, at medarbejdere bekymrer sig om miljøet og lever bæredygtigt, hvis de simpelthen ikke har råd til det?
Hvor finder du din klimahandling
Hvis du stadig ønsker et specifikt og taktisk svar på spørgsmålet "hvad kan du gøre", rammesætter Dr. Ayana Elizabeth Johnson, miljøforkæmper, havbiolog og podcastvært for How to Save a Planet, det fint i denne film.
Dr. Johnson’s råd er bl.a. at stille sig selv tre spørgsmål og herefter finde ud af, hvor der er overlap i hvert af sine svar.
De tre spørgsmål:
Hvad bringer dig glæde?
Hvad er du god til?
Hvilket arbejde skal der udføres?
Hun skildrer disse tre spørgsmål som et Venn-diagram, hvor din klimahandling er i midten. Det er her, der er et overlap, men også fællesnævneren for alle tre findes.
Hvilke fordele giver det en virksomhed at arbejde med Miljømæssig Bæredygtighed?
Først og fremmest er virkeligheden, at vi kun har én planet og vi deler den alle sammen. Alle virksomheder har en indflydelse på planeten, og derved påvirker virksomhedens påvirkning os alle.
At blive en miljøvenlig virksomhed giver en lang række positive fordele umiddelbart og langt ud i fremtiden.
Miljøpræstation og overholdelse Først og fremmest vil implementeringen af et miljøledelsessystem hjælpe en organisation med at tage de nødvendige skridt til at kontrollere miljørisici og stræbe efter løbende forbedringer. Sikring af at nødvendig kontrol implementeres og opnåelse af tredjepartsrevision vil vise, at overholdelse af nuværende og fremtidige lovkrav er blevet opfyldt. Hvis det implementeres effektivt, kan det placere miljøhensyn som en nøgleværdi i din organisation, hvilket vil øge lederskabet og medarbejdernes involvering i virksomhedens bæredygtighedsrejse.
Forretningsomdømme Implementering af miljøledelse kan hjælpe med at forbedre din organisations omdømme og støtte tilliden hos interessenterne. Ved at modtage certificering fra International Organization for Standardization (ISO), vil dine nøgleinteressenter vide, at du er akkrediteret på et højt niveau. Dette viser, at du tager din organisations miljøpåvirkning alvorligt.
Reduktion af driftsomkostninger De grundige processer involveret i implementeringen af et miljøledelsessystem kan give en konkurrencemæssig og økonomisk fordel. Et miljøledelsessystem vurderer, hvordan din organisation bruger ressourcer og identificerer måder at reducere elementer som spild, hvilket sikrer en mere effektiv brug af ressourcer.Gennem hele processen vil der opstå muligheder for at minimere unødvendigt forbrug, hvilket resulterer i en reduktion i omkostningerne. For eksempel vil en forbedring af energiforbrug føre til reducerede udgifter til elektricitet, gas, olie mv.
Forbedret medarbejdermoral Miljøindsats er nu en kerneværdi, som medarbejderne ønsker at dele med deres arbejdsgivere. Medarbejdere leder i stigende grad efter organisationer, der lever op til og/eller arbejder aktivt med bæredygtighedsforpligtelser, og det kan ofte være en afgørende faktor for potentielle nye medarbejdere.
Ved at vise at din organisation bekymrer sig om mennesker, miljø og planeten, øges sandsynligheden for at diversificere og forbedre din virksomheds færdigheder.
Forskning viser, at organisationer, der har dedikerede bæredygtighedsmål, øger medarbejdernes tilfredshed og motivation, fordi det giver mere mening til det, de gør og er en del af. Endnu vigtigere er det at have en stærk bæredygtig dagsorden, der viser medarbejderne, at organisationen sætter miljø og mennesker på niveau med eller endda før profit, og viser et ægte commitment.
Støt planeten, støt bæredygtige virksomheder - bliv en bæredygtig virksomhed Sammenfattende er Miljømæssig Bæredygtighed en stor udfordring: En udfordring, der betyder noget ud over individuelle virksomheder. Med et stærkt stigende tempo stiger antallet af større virksomheder der udvikler og arbejder med bæredygtighedspolitikker. Det er virkelig ved at blive klart, at Bæredygtighed er en megatrend, der simpelthen ikke forsvinder, hvilket er umådeligt positivt for os alle!
For at opfylde målene i Paris-aftalen er det afgørende for virksomheder at hjælpe med at begrænse denglobale opvarmning til maksimalt 1,5 gr. celsius, ideelt set sammenlignet med de førindustrielle niveauer. Det skyldes, at en overskridelse vil føre til flere rekordstore hedebølger, tørke, brande og hyppigere voldsomme vejrbegivenheder, såsom orkaner, oversvømmelser mv.
Det er svært at tænke på en virksomhed, der ikke vil blive berørt, og det gælder især for enhver virksomhed, der er afhængig af en global forsyningskæde og som afhænger af datacentre – for blot at nævne nogle få kategorier. Med andre ord, ingen er reelt fritaget.
Vælg at beskytte planeten og mennesker over udelukkende at tjene penge.
VideoAyana Elizabeth Johnson - How to Save a Planet
Leder du efter en startvejledning til din ESG-strategi? I denne artikel bryder vi de vigtigste faktorer ned og deler praktiske tips til, hvordan du kommer i gang.
ESG står for ’Environment’, ’Social’ og ’Governance’ og omhandler altså en virksomheds miljømæssige, samfundsmæssige og ledelsesmæssige faktorer. ESG er blevet et buzzword...
Denne webside bruger cookies til at forbedre din oplevelse, mens du navigerer gennem hjemmesiden. Ud af disse cookies gemmes de cookies, der er kategoriseret som nødvendige, i din browser, da de er afgørende for, at websitet kan fungere grundlæggende. Vi bruger også tredjepartscookies, der hjælper os med at analysere og forstå, hvordan du bruger dette websted. Disse cookies gemmes kun i din browser med dit samtykke. Du har også mulighed for at fravælge disse cookies. Men fravalg af nogle af disse cookies kan have en indvirkning på din browseroplevelse.
Nødvendige cookies er absolut nødvendige for, at webstedet fungerer korrekt. Denne kategori inkluderer kun cookies, der sikrer grundlæggende funktioner og sikkerhedsfunktioner på hjemmesiden. Disse cookies gemmer ingen personlige oplysninger.
Alle cookies, der muligvis ikke er særligt nødvendige for, at webstedet fungerer, og som bruges specifikt til at indsamle brugerens personlige data via analyser, annoncer, andet indlejret indhold, kaldes ikke-nødvendige cookies. Det er obligatorisk at indhente brugernes samtykke inden du kører disse cookies på dit websted.
Analytiske cookies bruges til at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden. Disse cookies hjælper med at give oplysninger om metrics antallet af besøgende, afvisningsprocent, trafikkilde osv.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.