Naturen gør menneskelig udvikling mulig, men med klimaændringer og vores efterspørgsel efter jordens ressourcer accelererer udryddelsesrater og verdens økosystemer ødelægges.
Denne nyfundne opmærksomhed på biodiversitetskrisen er effektiv til at skabe interesse og investeringer i bygningsløsninger. Der er dog voksende bekymringer for, at mangel på fælles fodslag om, hvad der definerer biodiversitet, såvel som samfundets rolle i at beskytte og genoprette naturen, kan skade bestræbelserne på at fremskynde virksomhedernes handling om tab og beskyttelse af biodiversitet.
Mandag den 19. december 2022 var en historisk dag for natur og biodiversitet, der markerede v edtagelsen af ”Global Biodiversity Framework” (GBF) ved FN’s konvention om biologisk mangfoldighed i Montréal (COP15). Denne globale aftale - som mange ser som en ækvivalent til Paris-aftalen for klima - forpligter verden til at standse og vende tabet af biodiversitet inden 2030.
Hvad er biodiversitet og hvorfor er det vigtig?
Biodiversitet eller biologisk mangfoldighed refererer til mangfoldigheden af liv på Jorden. Det omfatter mangfoldigheden af arter, økosystemer og gener. Biodiversiteten er vigtig, fordi den hjælper med at opretholde balancen i økosystemer og rummer mange fordele for mennesker, herunder mad, medicin og andre ressourcer. Imidlertid er biodiversiteten truet på grund af menneskelige aktiviteter, såsom ødelæggelse af levesteder, forurening og overudnyttelse af ressourcer. Bevaringsindsatsen sigter mod at beskytte og bevare biodiversiteten for at bevare økosystemernes sundhed og stabilitet.
Hvis vi ikke gør noget for at imødegå biodiversitetskrisen, kan det få alvorlige konsekvenser for både miljøet og mennesker. Biodiversitet er vigtig for økosystemernes funktion og stabilitet, og tab af arter og levesteder kan have en afsmittende effekt på resten af økosystemet. For eksempel kan tabet af en keystone-art have en dominoeffekt på resten af økosystemet, hvilket fører til tilbagegang eller forsvinden af andre arter.
Tab af biodiversitet kan også have negative konsekvenser for menneskers velvære. Mange planter og dyr giver vigtige ressourcer til mennesker - såsom mad, medicin og råvarer. Tabet af disse ressourcer kan få alvorlige konsekvenser for menneskers sundhed og økonomi. Derudover kan tabet af biodiversitet påvirke de tjenester, som økosystemerne leverer, såsom vandrensning og oversvømmelseskontrol.
Derfor er det vigtigt, at vi forsøger at løse biodiversitetskrisen for at beskytte miljøet og sikre menneskers langsigtede velbefindende.
Hvordan biodiversitet kan påvirke din virksomhed?
At forstå forholdet mellem natur og biodiversitet er et afgørende første skridt for enhver virksomhed, når den skal arbejde mod at udvikle troværdige og strategiske handlinger. At anerkende, at disse begreber er adskilte, men alligevel beslægtede, har vigtige konsekvenser for erhvervslivet:
Biodiversitet er et målbart output
En overflod af biodiversitet er en indikator for et sundt økosystem, som tilbyder værdi og robusthed for erhvervslivet. Vi er alle iboende afhængige af økosystemer. De output eller processer, som naturen leverer, gavner mennesker direkte eller indirekte og/eller forbedrer social velfærd. Nogle få eksempler omfatter bl.a. nøgletjenester som affaldsnedbrydning, afgrødebestøvning, oversvømmelseskontrol, vandrensning og kulstofbinding. Betydningen af økosystemtjenester for det globale marked er svimlende, hvor OECD anslår den økonomiske værdi til 125-140 billioner USD om året, hvilket svarer til næsten 1,5 gange størrelsen af det globale BNP.
Virksomheder er afhængige af naturen, hvilket går ud over gevinst og tab af biodiversitet
Forretningsoperationer, der påvirker biodiversiteten, har en direkte effekt på økosystemernes sundhed. De destabiliserer ofte landskaber af kritiske råstoffer og resulterer i risiko for værdikædernes modstandsdygtighed. Ustabilitet er allerede til stede som et resultat af vores nuværende økonomiske model, som behandler biodiversitet som en ubegrænset ressource. Denne tankegang har ført til, at mennesker overbruger Jordens biokapacitet med 56 procent, hvilket betyder, at vi overvurderer naturens evne til at regenerere. Indvirkningen af tab af biodiversitet er sådan, at IPBES (2020) vurderer, at vores nuværende bane vil underminere fremskridt mod 80 procent af SDG’erne, hvilket påvirker evnen til at opfylde mål, der adresserer fattigdom, sult, sundhed, vand, byer, klima, oceaner og jord. Hvordan erhvervslivet forstår biodiversitet og dens indvirkning på naturen, og hvordan dette inddrages i beslutningsprocesser, vil afgøre samfundets evne til at opfylde 2030-dagsordenen.
Fordelene ved at få den rigtige biodiversitet
Det er altafgørende for virksomheder at skelne mellem de to begreber, forstå og analysere sammenhængen mellem deres afhængighed og påvirkning på naturen, for at kunne sætte det rigtige ambitionsniveau for virksomheden. Dette vil muliggøre oprettelsen af målrettede relevante politikker og strategier med troværdige mål og målinger, der skaber muligheder, minimerer risici og reducerer omkostningerne.
Virksomheders effekt på biodiversiteten
Virksomheder kan have både positive og negative effekter på biodiversiteten. Nogle af de måder, hvorpå virksomheder kan have en indflydelse på biodiversiteten omfatter:
Ødelæggelse af levesteder: Virksomheder kan bidrage til ødelæggelse af levesteder gennem aktiviteter som skovhugning, minedrift og byudvikling.
Forurening: Virksomheder kan forurene luften, vandet og jorden gennem deres operationer, hvilket kan skade eller dræbe planter og dyr.
Overudnyttelse af ressourcer: Virksomheder kan overudnytte naturressourcer, såsom tømmer, fisk og mineraler, hvilket kan føre til tilbagegang eller udryddelse af arter, der er afhængige af disse ressourcer.
Forsyningskædepåvirkninger: Virksomheders forsyningskæder kan også have indflydelse på biodiversiteten, da indkøb af råvarer og andre produkter kan bidrage til ødelæggelse af levesteder og andre miljøproblemer.
På den anden side kan virksomheder også gå mod at beskytte og bevare biodiversiteten. For eksempel kan de vedtage bæredygtige arealanvendelsesmetoder (som det bl.a. ses hos virksomheden Let it bee (link)), bruge bæredygtige indkøbspraksis og støtte bevaringsindsatsen. Ved at gøre det kan de bidrage til at afbøde de negative virkninger af deres drift på miljøet og bidrage til bevarelse og beskyttelse af biodiversiteten.
Hvordan kan virksomheder forbedre biodiversiteten?
Beskytte og genoprette levesteder: Virksomheder kan beskytte og genoprette levesteder, såsom skove og vådområder, på deres egne arealer eller i de områder, hvor de opererer. Dette kan være med til at bevare og øge biodiversiteten i disse områder.
Implementér praksis for bæredygtig arealanvendelse: Virksomheder kan indføre bæredygtige arealanvendelsesmetoder, såsom at bruge færre pesticider og gødning og spare på vandet, for at reducere den negative indvirkning af deres aktiviteter på miljøet.
Brug bæredygtig indkøbspraksis: Virksomheder kan bruge en bæredygtig indkøbspraksis til at reducere deres forsyningskædes indvirkning på biodiversiteten. For eksempel kan de hente materialer fra leverandører, der bruger bæredygtig høstpraksis, eller de kan bruge genbrugsmaterialer til at reducere efterspørgslen efter nye råvarer.
Støt bevaringsindsatsen: Virksomheder kan støtte bevaringsindsatsen gennem økonomiske bidrag eller ved at samarbejde med bevaringsorganisationer for at beskytte og genoprette levesteder og arter.
Uddan medarbejdere og kunder: Virksomheder kan uddanne deres medarbejdere og kunder om vigtigheden af biodiversitet, og hvordan de kan være med til at beskytte den.
Ved at implementere disse og andre praksisser kan virksomheder bidrage til bevarelse og beskyttelse af biodiversiteten og bidrage til at skabe en mere bæredygtig fremtid.
COP 15 - Hvad har vi forpligtet os til?
Udvalgte aspekter af den globale biodiversitetsramme:
“30 gange 30”- målet. Mål 3 forpligter sig til at bevare 30% af “terrestrisk, indre vand og kyst- og havområder” inden 2030. Derudover kræver mål 2 at genoprette mindst 30% af forringet land og vandveje. Regeringer forpligter sig også til at beskytte områder af stor biodiversitetsmæssig betydning og områder med kritiske økosystemer i de resterende 70% af jord og vandveje på Jorden.
Menneskerettighedsbaseret tilgang. Oprindelige (Indigenous) samfund nævnes eksplicit i fire af målene - inklusiv mål 3 (‘30 x 30’-målet). GBF anerkender, at indfødtes bevaringsmodeller skal normaliseres i dette årti, og pålægger de oprindelige samfunds rettigheder til deres traditionelle territorier, når mål 3 nås.
Naturoplysning for erhvervslivet. Erhvervssektorens rolle i at nå GBF’s politiske mål blev skitseret i flere mål. Mest bemærkelsesværdigt er Mål 15: “Take legal, administrative or policy measures to encourage and enable business” to “regularly monitor, assess, and transparently disclose their risks, dependencies and impacts on biodiversity […] along their operations, supply and value chains and portfolios”. Dette omfatter også compliance i forhold til adgang og fordelsdeling.
Ændring af miljøskadelige tilskud. Mål 18 kræver, at regeringerne “Identify by 2025, and eliminate, phase out or reform incentives, including subsidies harmful for biodiversity, […] while […] progressively reducing them by at least $500bn per year by 2030, starting with the most harmful incentives, and scale up positive incentives for the conservation and sustainable use of biodiversity”. I øjeblikket går mere end $1.8 trillion i årlige tilskud til industrier forbundet med tab af biodiversitet.
Biodiversitet og naturfinansiering. Rammen anslår et finansieringsgab for biodiversitet på 700 milliarder dollars (USD). Mål 19 skitserer finansielle forventninger, herunder: “[…] inden 2030, mobilisering af mindst 200 milliarder amerikanske dollars om året”. Dette inkluderer “udnyttelse af privat finansiering”, innovation i naturrelaterede finansmarkedsordninger og fællesskabsledede ikke-markedsbaserede tilgange til bevaring – som alt sammen vil kræve engagement i den private sektor.
Der er altså ingen tvivl om at biodiversitet kommer til at spille en stor rolle for virksomheder i de næste par år og derfor er det ekstra vigtigt, at man allerede i dag begynder at overveje, hvordan man kan være med til at øge biodiversiteten.
Virksomheder kan have både positive og negative påvirkninger på biodiversiteten. Nogle virksomheder bidrager til ødelæggelse af levesteder, forurening og overudnyttelse af ressourcer, mens andre tager skridt til at beskytte og bevare biodiversiteten. Virksomheder kan anvende bæredygtige arealanvendelsesmetoder, bruge bæredygtige indkøbspraksis og støtte bevaringsbestræbelser for at afbøde de negative virkninger af deres drift på miljøet og herved bidrage til bevarelse og beskyttelse af biodiversiteten. Det er vigtigt, at virksomheder erkender vigtigheden af biodiversitet og griber ind for at løse biodiversitetskrisen for at skabe - en mere bæredygtig fremtid for alle.
Centrale punkter
Vores nuværende økonomiske model behandler biodiversitet som en ubegrænset ressource.
En klar forståelse af biodiversitet og dens indvirkning på naturen, og hvordan dette inddrages i beslutningstagningen, vil bestemme evnen til at opfylde 2030-dagsordenen.
Virksomheder kan handle nu ved at vurdere deres naturpåvirkninger og udvikle naturbaserede løsninger, der afbøder skadelige påvirkninger, beskytter samfund samt beskytter og regenererer biologisk mangfoldighed.
Biodiversitet er mangfoldigheden af alle levende organismer på genetisk, arts- og økosystemsniveau. Naturlig kapital er verdens beholdning af naturlige aktiver, som omfatter geologi, jord, luft, vand og alle levende ting.
Målet “30 gange 30” forpligter regeringer til at bevare næsten en tredjedel af Jorden til naturen inden 2030.
En menneskerettighedsbaseret tilgang til oprindelige samfund er kernen i bevaringsindsatsen.
Det første kvartal af 2023 er kritisk, da virksomhedssamfundet udnytter begivenhedens momentum, overvejer konsekvenserne af Global Biodiversity Framework og går videre med nye initiativer til at beskytte naturen.
VideoAn Indigenous perspective on humanity's survival on Earth
En virksomheds sociale påvirkning kan være svær at måle, men forståelsen for de virkninger en virksomhed har på samfundet og miljøet er afgørende for at skabe Bæredygtighed.
Social Bæredygtighed er en af de tre discipliner indenfor Bæredygtighed, de to andre discipliner er Økonomisk og Miljømæssig Bæredygtighed. En anden måde at beskrive disciplinerne på er “People, Profit, and Planet” eller “Social, Økonomi og Miljø”. Disse tre discipliner er de afgørende søjler...
Denne webside bruger cookies til at forbedre din oplevelse, mens du navigerer gennem hjemmesiden. Ud af disse cookies gemmes de cookies, der er kategoriseret som nødvendige, i din browser, da de er afgørende for, at websitet kan fungere grundlæggende. Vi bruger også tredjepartscookies, der hjælper os med at analysere og forstå, hvordan du bruger dette websted. Disse cookies gemmes kun i din browser med dit samtykke. Du har også mulighed for at fravælge disse cookies. Men fravalg af nogle af disse cookies kan have en indvirkning på din browseroplevelse.
Nødvendige cookies er absolut nødvendige for, at webstedet fungerer korrekt. Denne kategori inkluderer kun cookies, der sikrer grundlæggende funktioner og sikkerhedsfunktioner på hjemmesiden. Disse cookies gemmer ingen personlige oplysninger.
Alle cookies, der muligvis ikke er særligt nødvendige for, at webstedet fungerer, og som bruges specifikt til at indsamle brugerens personlige data via analyser, annoncer, andet indlejret indhold, kaldes ikke-nødvendige cookies. Det er obligatorisk at indhente brugernes samtykke inden du kører disse cookies på dit websted.
Analytiske cookies bruges til at forstå, hvordan besøgende interagerer med hjemmesiden. Disse cookies hjælper med at give oplysninger om metrics antallet af besøgende, afvisningsprocent, trafikkilde osv.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.